Hírek

Tanmese: Építkezz okosan!

1524Megtekintés

Napforduló ünnepe - Hortobágy, 2014. június 21.

Kovács Enikő előadása

KOVÁCS ENIKŐ

Soha ne kételkedj abban, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló, felelősségteljes kis csoport képes-e megváltoztatni a világot?! Hiszen ez az egyetlen módja a világ megváltoztatásának! Felemelő érzés, hogy mi is egy ilyen kis csoport tagjai lehetünk.

 

Tanmese: Építkezz okosan!

 

Az idős ács egy szép napon úgy döntött, hogy ideje nyugdíjba vonulnia. Főnökének elmondta, hogy bár hiányozni fog a kereset, amit a munkájáért kapott, mégis otthagyja a házépítést, mert most már többre értékeli a szabadidőt, amit az évtizedek során nem tölthetett a családjával.

 

A főnök nagyon sajnálta, hogy elveszíti a legjobb ácsmesterét, de megértette. Azt kérte még, hogy utoljára segítsen neki felépíteni egy házat. Az ácsmester ráállt, de nem telt el sok idő, és máris látni lehetett, hogy az utolsó házba a szívét már nem tette bele. Az elvégzett munka hanyag volt, a felhasznált anyagok minősége silány, szomorú befejezése volt ez az egyébként kiváló és elkötelezett ácsmester szakmai életének.

 

A ház átadására megjelent a főnök is, magával hozta a ház kulcsait és átnyújtotta azokat az ácsnak a következő szavak kíséretében:

 

Ez a Te házad, a becsületesen végigdolgozott közös évtizedekért! Ezt én adom ajándékba.

 

Az ács meg volt döbbenve. Milyen kár…..  Ha tudta volna, hogy a saját házát építi, egész másképp dolgozott volna!

 

Így van ez mindannyiunkkal. Építgetjük életünket nap-nap után, de sokszor nem éppen a lehető legjobbat adjuk ki magunkból. Aztán rádöbbenünk, hogy magunknak kell majd abban a házban, testben, életben laknunk, amit építettünk.

 

Ha újrakezdhetnénk, egészen más életet építenénk. De már …. nincs visszaút!

 

Te is építőmester vagy! Saját életed mestere! Te is nap mint nap alakítod, építed, szépíted a házad, az életed! Vagy negatívan állsz ehhez a kihíváshoz! A hozzáállásod is rajtad múlik, tőled függ. Mindannyiunk élete egy csináld magad vállalkozás!

 

Ahogy ma állsz a dolgokhoz, az szabja meg hogy holnap hogyan élsz. Saját életed a saját kezedben van. Ha másként szeretnél élni tudd, a változásnak egyetlen titka a változtatás most. Itt és most, ezen a helyen együtt töltekezünk. Ha te emelkedsz, minden emelkedik. Ha te süllyedsz, minden süllyed!

 

Azt is tudnod kell, hogy a fiatalság mércéje nem az életkor hanem a

- szellem és a lélek állapota

- az akarat

- a képzelőerő

- az érzelmek intenzitás

- a jókedv

- a kalandvágy győzelme a lustaságon!

 

Ahhoz, hogy a lelkünk szép legyen, szép dolgokkal kell töltekeznünk. Ezért vagyunk most együtt. Hálát adhatunk azért, hogy jó helyen,

- jó időben,

- jó tanítókkal,

- jó ételekkel,

- jó információkkal,

- jó időjárással ajándékozott meg a Jóisten!

 

Az évek múlásával ráncos lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, a lelked, szellemed ráncosodik meg. Kovács-Magyar András gondolatát idézem, hiszen számunkra is ezek az igazi gyöngyszemek.

 

„Akinek a szemében fény van, az gyógyítható”

Itt bárhova nézünk, csillogó tekinteteket látunk!

Lubickoljunk ennyi fénylő, ragyogó tekintetben. Adjuk át egymásnak a fény!

 

Kedves Barátaim!

Legyen ez a nap olyan amilyennek megálmodtuk!           

 

Kovács-Magyar András szavaival búcsúzom:

Éljünk úgy, hogy jól essen az élet, éljünk úgy, ahogyan élhetnénk.

 

Kovács Enikő