DVD

Hunyadi Nándor János - a Fehér lovag

1972Megtekintés

Kovács-Magyar András 64. dvd filmje.
Hunyadi János Nándor „a Fehér lovag”.

Mit jelent az, hogy fehér lovag?
A történelemben úgy tanultuk, hogy Hunyadi János Mátyás király édesapja, Szilágyi Erzsébet férje.
.

Zsigmond király kedvesét Morzsinai Erzsébetnek hívják. Zsigmond királyról a következőket írják: olyan jóképű, megnyerő férfi volt, akinek a szavára mindenki behódolt. Követték őt királyok, hercegek, grófok. Ebben a korban még olyan idők jártak, hogy a hölgyek is nagyon szerették a szép férfiakat, így Zsigmond királyt is.

Morzsinai Erzsébet szerelmes lett Zsigmond királyba, Zsigmond szintén. Szerelmi frigyükből, bár házasságon kívül, gyermekük is született. Sokan kutatják azt a kérdést, hogy Zsigmond király, aki később német-római császár is lett, miért nem Németországban tartja az udvarát, vagy éppen Prágában vagy Pozsonyban, miért éppen Budán. Ennek az egyik és legfőbb magyarázata a Morzsinai Erzsébethez kötődő érzelmei, érzései. Igen, ő itt Budán Morzsinai Erzsébettel élt. Az sem volt titok, hogy a fia, akit annak idején úgy hívtak, hogy Nándor – illetve hát két neve is volt: Nándor János – az ő gyermeke. Tudta az egész udvar, soha nem titkolta. Magával vitte a hadjáratokra, bejárta Hunyadi Nándor Jánossal Európát, sőt az egész világot.

F
eltehetnénk a kérdést, hogy nemcsak fikció ez, ugyanis Zsigmond király halálát követően a Hunyadiak ellenségei rögtön elkezdték terjeszteni, hogy ez csak szóbeszéd, legenda. Melyek azok a bizonyítékok, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Hunyadi Nándor Jánosnak az édesapja Zsigmond király volt?

Az egyik bizonyíték, amikor Morzsinai Erzsébet férjhez megy egy Vajk nevű emberhez. Ettől a Vajk nevű embertől szül még több gyermeket. Az első férjétől, Vajktól is születik János nevű gyermeke. Egy anyának két János nevű fia is van. Igen ám, de az egyik Nándor János, a másik pedig Vajk János nevet fogja kapni. Szilágyi Erzsébet Hunyadi felesége egy olyan családból származik, ahol csak sötét, fekete, barna hajú emberek vannak. A Hunyadi család az egyik ág, a másik ág a Szilágyi család, és milyen különös, hogy Hunyadi Mátyás éppen olyan szőke lesz, mint amilyen a nagyapja volt, mint Zsigmond király. Ez is egy testi jegy arról, hogy csak Zsigmond lehetett az édesapja. Nagyon különös az a történet is, amikor leírják, hogy Morzsinai Erzsébet testvérét abban az időben a kalandozó törökök elrabolják Erdélyben. Mohamed szultán édesanyja nem más, mint Hunyadi János feleségének az édes testvére. Magyarul, amikor Mohamed és a Hunyadiak szemben állnak, a két első unokatestvérek állnak szembe a harctéren.

Ha valaki fellátogat a Hadtörténeti Múzeumhoz a Budai várba, meglát egy gyönyörű Kapisztrán szobrot a múzeum előtt, a Mária Magdala toronnyal szemben. A szobron van egy Kapisztrán felirat és van még egy márványtáblán egy felirat, amin a következő olvasható:

Nándor kőfalain megtörted a végveszedelmet.
Szent vezetőnk győzd meg mostani elleneink.


Nándor kőfalain. Ha most a gondolatainkban felidézzük nagy Magyarországon található Fehérvárakat, tudnánk néhányat említeni. Nekünk van egy olyan Fehérvárunk, akinek a parancsnoka, a fejedelme, a kapitánya Nándor nevét hordozta.

Zsigmond halála után Albert király kapja meg a koronát, a Habsburg herceg. Nagyon különös, hogy végtelenül szereti Hunyadit, s további birtokokat adományoz a számára. Már ebben az időben is Hunyadi az ország legtehetősebb nemes ura és még további birtokokat kap. Természetesen mindez nagyon nem tetszik a mágnásoknak, a Garaiaknak, a Cilleieknek, de Hunyadi birtokai igen tetemes részt kapnak nagy Magyarország területén…

 

HUNYADI NÁNDOR JÁNOS

 

A dvd megvásárolható az irodánkban

Kovács-Magyar András irodájának elérhetősége:

Matrix Drops Kft.
H-1143 Budapest (XIV. kerület)
Tábornok u. 11/A  I. emelet
Térkép – kattintson ide

Tájékoztatást kaphat telefonon:
+36-1-251-4983
+36-1-222-3186

e-mail: info@matrixdrops.com