Hírek

800 gyermekcsontváz – mi történt a zárdában?

691Megtekintés

800 gyermek csontvázát fedezték fel egy nyugat-írországi katolikus zárda mellett, egy tömegsírban.

A maradványok abból az időszakból származnak, amikor az egyházi intézmény házasságon kívül teherbe esett nőket fogadott be. A gyermekek alultápláltság és fertőzések miatt vesztették életüket. A dublini kormány vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

 

 

Két férfi fedezte fel a gyermekek tömegsírját a tuami katolikus zárda temetőjében, még 1975-ben. „Csak egy betonlap volt, ami meg volt repedve. Francisszel széttörtük, kinyitottuk, és ott voltak: koponyák, egymásra halmozva, megtöltöttek egy 3 méteres gödröt. Még csak gyerekek voltunk, úgyhogy egyszerűen elfutottunk” – fogalmazott a tömegsír egyik felfedezője.

 

A csaknem 800 csontvázról akkor azt hitték, az 1850-es évek éhínségének áldozataira bukkantak. Nemrég egy szakértő állapította meg, hogy a maradványok 1925 és 1961 között elhunyt gyermekektől származnak. Ők a zárdába küldött, hajadonként teherbe esett nők gyermekei voltak, akiket az egyház nem volt hajlandó megkeresztelni, és keresztény temetési szertartást sem rendeztek nekik. „Ez egy igazi tömegsír. Nincsenek kis keresztek, jelölések, sírkövek. Senki sem tudja, kik ők” – mondta Catherine Corless történész.

 

A katolikus egyház vezetői megemlékezést terveznek, az ír kormány pedig vizsgálatot kezdeményez a tömegsír ügyében.

Forrás: Hír TV