Az utóbbi években számos híresség, például Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus vagy a teniszcsillag, Novak Djokovic iktatta ki a gabonafélékben található glutént az étrendjéből. Ők azt állították, hogy az életmódváltozás nemcsak energiával töltötte fel őket, de javította a fizikai és a mentális egészségüket is. A gluténmentes étrend az emésztésre és az agyi működésre is jó hatással van
(A kép forrása: Thinkstock)
Tudományos megerősítés
Úgy tűnik, ezeket a beszámolókat most egy tudományos tanulmány is megerősíti, írja a MailOnline. Az Aberdeeni Egyetem Rowett Táplálkozás- és Egészségtudományi Intézete által végzett vizsgálatok szerint a gluténmentes étrend csökkentheti a fáradtságot és növelheti az energiaszintet. Ezen kívül csökkenti a puffadásérzést, a felfúvódást.
A „Going Gluten Free” nevű tanulmány az eddigi legnagyobb ilyen jellegű felmérés Nagy-Britanniában. A készítésében egyenlő arányban vett részt az egyetem, a kormány és a Genius Foods.
Nemcsak a lisztérzékenyeknek árthat a glutén
A felméréshez 95 felnőttet (64 nőt és 31 férfit) kértek meg arra, hogy három hétig gluténmentes diétát tartsanak, majd térjenek vissza ugyanennyi ideig a „normális” étrendjükhöz.
A tanulmányban résztvevők átlagéletkora 38 év, testtömegindexük (BMI) pedig 24,8 volt. A gluténmentes étrend hatására azt tapasztalták, hogy csökkentek a gyomorgörcseik és korgásaik, valamint kevésbé érezték fáradtnak magukat. A gluténmentes étrend hatására azt tapasztalták, hogy csökkentek a gyomorgörcseik és korgásaik, valamint kevésbé érezték fáradtnak magukat. (A kép forrása: Thinkstock)
A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy a gluténintolerancia nemcsak a lisztérzékenységben (cöliákia) szenvedőknél létezik, hanem másoknál is.
A gondolkodást is javítja
„Érdekes volt megfigyelni, hogy a gluténmentes étrend csökkenti a fáradtságérzetet, és a résztvevők sokkal energikusabbaknak érezték magukat a tanulmány gluténmentes időszaka alatt” – mondta dr Alexandra Johnstone, a Rowett Intézet munkatársa.
„Az alanyok gyorsabban tudták elkezdeni a feladatokat, jobban koncentráltak és világosabban gondolkoztak ez idő alatt, és úgy érezték, kevesebb pihenésre van szükségük, ami mind arra mutat, hogy a gluténérzékenység azoknál is előfordulhat, akiknek nincs kifejezett lisztérzékenységük” – tette hozzá Johnstone.
„A tanulmány a tudományos kutatások egy új határterületén kopogtat az ajtón, ami segít majd számunkra jobban megérteni a gluténmentes étrend lényegét és ennek hatását az egészségre” – mondta Lucinda Bruce-Gardyne, a Genius Foods alapítója.