Szent helyek

Vászoly – Szent Jakab kútja * Fénypad állítása

3857Megtekintés

2008. júniusában a Balaton-felvidéken, Vászoly községben fénypadot állítottunk Szent Jakab és Árpád-házi II. Endre király tiszteletére.

A vászolyi Szent Jakab kút forrásvizének szent ereje szemölcsöket tüntet el, Szentjeink áldásával, női betegségek gyógyulnak ezen áldott helyen. A falu védőszentje Szent Jakab, akit a helybéliek ősidők óta tisztelnek. A forrást róla nevezték el. Árpád-házi II. Endre királyunk is járt itt, megáldotta ezt a gyógyító helyet, és a forrás vizét.

 

A vászolyi Szent Jakab kutat bemutató kisfilmünk

megtekinthető Kovács - Magyar András 32. filmjén,

címe: Szent helyek – Szent Idők:

 

 

„Sok száz ember megkereste már ezt a helyet. Sokan nyerték a gyógyulásukat Vászolyban. Néhány évvel ezelőtt a szellemvilágtól megkérdeztem, mi is történt ezen a helyen. Elmondták, hogy Szent Jakab kútját maga Árpád-házi II. Endre, Szent Endre királyunk áldotta meg. Azóta a hely a vírusos gondokat, szemölcsöket gyógyítja. Nemcsak a szemölcsöket, hanem a nőgyógyászati problémákat is gyógyítja. A vízzel kenegetni kell az érintett testfelületet, inni kell, átrendezi az emberi szervezetet. Tudnunk kell azt, hogy a baktériumokat gyógyszerekkel el tudják a szervezetben pusztítani. A vírusfertőzésre nincs gyógyszer! Csak a saját immunrendszerünk, és csak a csodáink! Ezeket a csodákat kapjuk meg egy-egy szent helyet meglátogatva, inni a szent helyek forrásaiból, átvenni a szent hely rezgését. Vászoly községben egy ilyen csodát találhatunk.”

Kovács – Magyar András

 

A forrás mellett duzzasztott tavacska van. A tó alatt is több forrás van, ezekből folyamatosan áramlik a forrásvíz a tavacskába.

 

Rendkívül érdekes jelenség: telenként sosem fagy be a tó!

 

Az idősebbektől tudjuk:

 

 

1952-ben egy olyan száraz időszak volt a környéken, hogy a környéken az összes kút kiszáradt, a Szent Jakab kút akkor is vizet adott. A környékről ide hajtották az állatokat inni. Lovaskocsival, lajtoskocsival jártak ide, innen hordták a környék falvainak az ivóvizet. Szent Jakab kútja közelében van egy másik forrás, Szent Endre forrása.

 

Vászoly

 

Vászoly, az ezeréves múltra visszatekintő kis község a Balaton-felvidéken, a Balatontól 5 kilométerre fekszik, források völgyében, szőlőhegyekkel, erdőkkel körülvéve. A Balaton-felvidéki Nemzeti park részeként kiemelten védett területei vannak, különösen értékes növény- és állatvilága.

 

Vászoly nevét egy 1082-ben íródott oklevél említi először, mely a veszprémi egyház birtokait, szolgáit és malomhelyeit sorolja fel. Az akkori birtokosok – világiak és egyháziak – adomány útján szerezték részeiket, így a Magyar Királyság kezdeti idejében Vászoly teljesen királyi birtok volt. A helybéli szájhagyomány úgy tudja, hogy a község nevét Vazulról, Vászolyról kapta, akinek a környéken voltak birtokai. Vászoly - Szent István unokatestvére volt. A több mint két és fél évszázadon keresztül uralkodó Árpád-házi királyaink mindegyike Vazul leszármazottja.

 

Az 1800-as években a falu lakossága 700 fő volt. A II. világháború után derékba törték az évszázados folyamatos fejlődést. Ma csak 220-an laknak a faluban. A jelenlegi községi önkormányzat a korábban elsorvasztásra ítélt település újra élesztését tűzte ki célul: visszanyúlni a régi hagyományokhoz, megőrizni a régi értékeket, megállítani az elvándorlást, vonzóvá tenni a falut a letelepülni vágyó fiatalok előtt.

 

Tekintsék meg képeinket:

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

A Táltos hagyaték őrzői felújították

Szent Endre király forrását Vászolyban

Kattintson a képre!

 

VASZOLY_Endre_forras_2008.9.20 (44).JPG

 

Szent Jakab kútja - mely segít a szemölcs ( papilla verruca )

és a jóindulatú szemölcsdaganat ( papilloma ) megszűnésében

 

Kattintson a képre!

 

Szent Jakab kútja

 

 

Tekintsék meg lapunk Szent helyek menüpontját!