Szent utak

Táltos nap a Hortobágyon – 2010.

1118Megtekintés

Keresztelő Szent János születése napjának üzenetét közvetítette felénk Kovács – Magyar András. Tekintse meg a hortobágyi ünnepünkön készült kisfilmjeinket, képeinket!

Ősi napforduló június 21. - ősidők óta ünneplik e napot. Az év leghosszabb napja, amikor leghosszabb ideig van fenn a Nap a látható térben, és legrövidebb az éjszaka. Ezen a napon a legtöbb energiát gyűjthetjük magunknak a kozmoszból. Természeti ünnep. Keresztelő Szent János születésnapja. A tűzkeresztség ünnepe. 12 éve itt Magyarországon, a Hortobágyon tűzön járunk. 12 éve volt az első esemény, amikor hatalmas máglyákat raktunk, parázsszőnyeget húztunk, és Keresztelő Szent János tiszteletére tűzön jártunk.

 

Részlet Kovács – Magyar András előadásából:

 

 

Mit ír erről a napról a Biblia? Szűz Mária ellátogat unokatestvéréhez, Erzsébethez, aki fél éve várandós. Várják a kis gyermeket, tervezgetik, mi lesz a gyermek neve. Ebben az időben az elsőszülött gyermek az édesapja nevét kapta. Erzsébet férjét Zakariásnak hívták. Nagyon érdekes dolog történt, megkérdezték Zakariást, mit szeretne, mi legyen a gyermeke neve. Zakariás nem azt mondta, hogy hívják úgy, mint őt, saját magát, azt mondta, kérjünk egy táblát, kérdezzük meg az égieket, hogy hívják majd a születendő gyermeket. Lukács evangéliuma a következőt mondja: „Az pedig táblát kérvén, ezt írá, mondván, János a neve.” Zakariás és Erzsébet fiának a János nevet adják születésekor. A szellemvilág Erzsébeten és Szűz Márián keresztül üzenték meg ezt a nevet.

 

 

 

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT:

Kattintson a képre:

 

Tűzgyújtás és parázson járás a Hortobágyon

 

Jézus Urunkat már gyerekkorában meg akarták ölni. Heródes nagyon féltékeny, hiszen tudja, hogy megszületett az Isten fia. Szűz Mária ezért elbújtatja Jézus Urunkat, megmenekíti. Amikor Jézus Urunk 4 éves, elhagyják Jeruzsálemet. A nemesi származású Erzsébet, és fia, Keresztelő Szent János Jeruzsálemben maradnak. Ahogy János felcseperedik, a Jeruzsálemben élő embereket régi szokás szerint vízzel kereszteli meg. A vízzel való keresztelkedés egy ősi módszer volt.

 

Jézus Urunk 30 éves, amikor visszatér Jeruzsálembe. Keresztelő Szent Jánosnak ekkor nagyon sok tanítványa van, sok ember felkeresi őt. Jézus Urunk miután megérkezik, süketeket, vakokat, béna embereket gyógyít meg, halottakat támaszt fel, és tűzzel kereszteli az embereket. Hatalmas máglyákat raknak az Isten tiszteletére, parázsszőnyeget alakítanak ki, majd Jézus Urunk az általa meggyógyított és tanított embereket tűzzel és Szentlélekkel megkereszteli.

 

Parázson járás:

 

 

Keresztelő Szent Jánoshoz mennek a tanítványai, megkérdezik:

- Mester, most ki kit fog megkeresztelni? Te Jézust vízzel, vagy Jézus fog megkeresztelni téged és bennünket tűzzel és Szentlélekkel?

 

Milyen választ ad Keresztelő Szent János az embereknek? Máté evangéliuma 3.4:

- Én ugyan vízzel keresztellek titeket, megtérésre, de aki utánam jön, erősebb nálam, akinek a saruját hordozni sem vagyok méltó. Ő Szentlélekkel és tűzzel keresztel meg benneteket.

 

Lovasbemutató a Táltos napon:

 

 

 

Garabonciások: